Följ örnarna på Stora Karlsö
Normalt hemlighålls häckningsplatser för örnar eftersom fåglarna är störningskänsliga, men i ett unikt initiativ går det just nu att följa havsörnar på Stora Karlsö via en webbkamera som sänder live från ett havsörnsbo på ön. I boet finns en unge som kläcktes tidigare i våras.
På Stora Karlsö har havsörnar gjort tillfälliga besök sedan många år. 2018 påbörjade ett par bygga bo på öns södra delar. Samtidigt har många unga örnar besökt ön – och framförallt under år 2020 då turistverksamheten pausades på grund av pandemin. Då sågs upp till 33 örnar samtidigt på ön – och deras jakter gjorde att öns sillgrisslor fick sitt värsta år någonsin med försenad häckning och färre överlevande ungar. Under 2021, då turisterna kom tillbaka, förbättrades åter situationen för öns sillgrisslor.
Eftersom havsörnar är störningskänsliga i samband med häckningen hemlighålls normalt placeringen av bon. På Stora Karlsö har Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening i samråd med Länsstyrelsen i Gotlands län dock beslutat att öppet redogöra för häckningen eftersom många turister ändå besöker ön och därmed riskerar att störa örnarna i onödan. Samtidigt är det självklart förbjudet att på något sätt störa örnarna kring häckningsplatsen, och en kamera har satts upp för att följa hur det går för föräldrarna och ungen i boet. I Svarthällar, på öns sydvästra del, sitter en ytterligare kamera i ett raukområde med många häckande sillgrisslor, gråtrutar och silltrutar. Kanske använder örnarna detta område som sin huvudsakliga jaktmark?
– Tack vare kameran kommer både vi forskare och allmänheten att kunna följa örnarna de närmaste veckorna. Den som tittar får gärna rapportera intressanta observationer, säger Jonas Hentati-Sundberg som är forskare på SLU och projektledare för fågelforskningsprojektet Baltic Seabird på Stora Karlsö.
Havsörnen häckar idag längs hela den svenska Östersjökusten. Men för bara 100 år sedan var den nära att utrotas på grund av jakt och förföljelse. 1924 fridlystes havsörnen, då fanns mindre än 100 par i Sverige. Arten återhämtade sig något, men drabbades under 1960- och 1970-talen av miljögifter som PCB och DDT. Efter att dessa ämnen förbjudits har arten ökat kraftigt, och idag bedöms det finnas ca 1000 par havsörn i Sverige. Havsörnens återkomst är en av de stora naturvårdsframgångarna i modern tid!
På Stora Karlsö drivs ett omfattande forskningsprogram kring öns sillgrisslor och tordmular i regi av Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms Universitet. Världsnaturfonden WWF har stött forskningen årligen sedan 1997 och även finansierat bygget av ”Karlsö Auk Lab”, en konstgjord häckningshylla mitt i fågelberget med plats för hundratals sillgrisslor och tordmular. I Karlsö Auk Lab finns övervakningskameror och automatiska vågar för att i hög detalj följa fåglarnas liv.
Web-sändning
Webbkamerornas sändningar finns på www.storakarlso.se/ornar. Följ örnarna under de närmaste veckorna, och rapportera gärna intressanta observationer kring livesändningen till havsornar.karlso@gmail.com. Web-kameran har finansierats av Palmska Fonden, en forskningsstiftelse för att stödja vetenskapliga studier om Stora Karlsös natur och kultur.
För mer information kontakta
- Jonas Hentati-Sundberg, forskare på SLU och styrelsesuppleant i Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening, Jonas.sundberg@slu.se, 073-938 79 69
- Johan Månsson, örnexpert, Länsstyrelsen i Gotlands län, 073-085 68 09
- Lovisa Dück, tillsynsman Stora Karlsö, 070 – 323 72 40
- John Lund, ordförande Stora Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening, ordforande@storakarlso.se